Proefjes die kinderen zelf kunnen uitvoeren tijdens een uitvindersfeestje
10 tips voor een uitvindersfeestje
Je vindt hier een aantal suggesties voor proefjes die kinderen zelf uit kunnen voeren op een feestje met het thema wetenschap. Wat dacht je van een ballon die zich zelf kan opblazen, een vulkaan die ontploft, of het bouwen van een brug. Heb je zelf nog leuke tips, laat het dan weten!
Bellenblaas-experiment
Met dit experiment kun je samen met kinderen ontdekken hoe bellenblaas werkt. Je kunt experimenteren met verschillende mengsels en materialen om de beste bellen te maken en zo de wetenschap achter bellen begrijpen, zoals oppervlaktespanning.
bron: youtube
Raket Lancering
Maak een raket en laat deze opstijgen. Met behulp van bakpoeder en azijn kun je een chemische reactie op gang brengen en een raket laten opstijgen. Dit experiment kan worden gebruikt om kinderen te leren over chemische reacties en de wetenschap achter lanceringen.
bron: youtube
Magische melk
Door afwasmiddel en voedselkleurstof aan melk toe te voegen en vervolgens een wattenstaafje in het mengsel te dopen, maak je patronen en kleuren in melk
Kristalvorming
Leer de wetenschap achter kristalvorming kennen. Door zout oplossingen en water te mengen en vervolgens te laten verdampen, kunnen kinderen kristallen laten groeien en verschillende vormen maken.
Ballonopblaas experiment
Dit experiment is simpel, maar fascinerend. Vul een ballon met een beetje baking soda en voeg dan wat azijn toe in een fles. Plaats de ballon over de opening van de fles en laat de baking soda in de azijn vallen. De ballon zal opblazen door de reactie van de baking soda en azijn.
Zelfgemaakte vulkaanuitbarsting
Door baking soda en azijn te mengen in een fles met kleurstof, creëer je een chemische reactie die er uit ziet als een vulkaanuitbarsting. De fles, of bakje verstop je in een door kinderen gemaakte vulkaan van papiermache.
bron: youtube
Slijm-experiment
Door lijm en borax oplossingen te mengen (contactlensvloeistof) maak je een kleverige en elastische slijm maken die je kunt uitrekken en waar je mee kunt spelen.
bron: https://www.homesciencetools.com/article/how-to-make-slime/
Quiz
Een quiz is een geweldige manier om de kennis van wetenschap te testen. Bedenk een aantal leuke vragen over technologie en wetenschap en laat de kinderen in groepjes tegen elkaar strijden.
Uitvindersrace
Dit is een wedstrijd waarbij kinderen in teams tegen elkaar strijden om de snelste en beste uitvinding te maken. Elke groep krijgt dezelfde materialen en een bepaalde tijd om hun uitvinding te bouwen. De uitvindingen worden vervolgens beoordeeld op creativiteit, functionaliteit en presentatie. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een raket van karton en ijzerdraad, of laat ze iets van lego bouwen.
Zelf een stroomkring maken
Ook een proefje voor wat oudere kinderen en handige papa en mama’s. Door een eenvoudige stroomkring te bouwen met een batterij, een lampje en een draad, kunnen kinderen zien hoe elektriciteit stroomt en hoe stroomkringen werken.
Bouw je eigen brug
Dit is een proefje voor de wat oudere kinderen en vraagt om het inzetten van het probleemoplossend vermogen van kinderen. Bouw een eigen brug met behulp van sateprikkers en marshmallows. Het doel is om de sterkste brug te bouwen die het gewicht van verschillende voorwerpen kan dragen.
bron: https://www.familybridgesusa.org/blog/backyard-science