Ik ga op reis en neem mee

De vakantie komt er aan, en het is tijd om op reis te gaan. Wat zijn nou leuke dingen om te doen met je kinderen onderweg? We hebben een aantal leuke spelletjes onder elkaar gezet, maar ook een leuk boekje gemaakt dat je zelf kunt downloaden en printen.

Vakantiedoeboek - gratis te downloaden

 0,00Toevoegen aan winkelwagen

Auto-bingo

Duur: 30 minuten
Moeilijkheid: Medium
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 5-10 jaar

Auto bingo is een klassieker voor als je lang in de auto gaat zitten. Het werkt als volgt - je hebt een kaart met daarop een aantal fotos of plaatjes en de kinderen moeten proberen om deze onderweg te spotten. Is de kaart vol, dan is het spel klaar en heeft degene die als eerste de kaart vol heeft gewonnen.

Avonturenbeer heeft een vette bingo gemaakt voor in de auto op weg naar vakantie. Je kunt hem hier downloaden - link

Dieren alfabet

Duur: 30 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 6-13 jaar

Het dierenalfabet is een favoriet bij onze kinderen en ze spelen het zo een half uur achter elkaar. Het werkt als volgt. Een van de kinderen begint met het noemen van de naam van een dier - bijvoorbeeld Aap.  Daarna is de volgende aan de beurt, en hij/zij moet dan een dier noemen dat begint met de laatste letter van het vorige dier. In dit geval dus de P, dus bijvoorbeeld Panda.

De volgende is aan de beurt en moet dus weer een dier met een A noemen. Je mag echter geen dier 2x inzetten, dus het mag geen Aap zijn. Wellicht is een Adelaar een goede optie. Vervolgens een dier met de R... je snapt het.

Een paar suggesties als de meest voorkomende dierennamen genoemd zijn:

Ik ga op reis en neem mee

Duur: 10 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 4-12 jaar

Ik ga op reis en neem mee is ook een klassieker. We speelden het vroeger in de klas vaak voordat de vakantie begon. Leuk om even tussendoor in de auto te spelen.

Hoe werkt het. Iemand begint en zegt: 'Ik ga op vakantie en neem mee...' en noemt dan de naam van een voorwerp. Bijvoorbeeld 'een zonnebril'. De volgende die aan de beurt is zegt vervolgens 'Ik ga op reis en neem mee een zonnebril en..' en noemt dan vervolgens een nieuw voorwerp.

Zo krijg je een lange reeks met voorwerpen die meegaan op vakantie en het wordt voor de volgende speler steeds moeilijker om de hele lijst op te noemen. Lukt het niet meer om de lijst op te noemen dan ben je af 🙂

Dingen tellen

Duur: 30 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 6-14 jaar

Hoeveel vrachtwagens kun je tellen? Hoeveel Nederlandse autos met een dakkoffer kom je tegen? Hoeveel MC Donalds heb je gezien? Hoeveel hectometerpaaltjes kun je tellen.

Het dingen-tel-spel kan uren doorgaan net zolang tot je het beu bent. Een variant kan zijn dat je net zolang doortelt tot je er bijvoorbeeld 500 van hebt gezien - dus bijvoorbeeld 500 bruggen.

Hieronder een variant waarbij je auto's in een bepaalde kleur gaat tellen.

autos tellen vakantiedoeboek

Steen, Papier, Schaar

Duur: 5 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 6-12 jaar

Steen, papier, schaar is ook een klassieker. Steen wint van schaar, papier wint van steen, schaar wint van papier.


bron: science.org

Je speelt steen, papier, schaar met je handen. Iemand zegt: steen, papier, schaar, en vervolgens maak je met je hand het gebaar van een steen (vuist), een schaar (knip met twee vingers), of papier (platte hand).

Papier kan om een steen gevouwen worden, dus papier wint van een steen. Een schaar kan papier kapot knippen, dus wint de schaar, en tenslotte is de steen sterker dan een schaar en wint de steen. Amazing.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Duur: 15 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 5-10 jaar

Deze kent iedereen natuurlijk. Je bedenkt een voorwerp dat je ergens in de auto of onderweg ziet en dan moeten de anderen raden wat het is. Je zegt dan 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is .... zwart'

Is het wellicht de radio in de auto, of het stuur, of is het die auto die de hele tijd voor ons rijdt in de file....

De truc is natuurlijk dat je geen onderwerpen kiest waar je met de auto snel voorbij bent gereden.

 

Zo lang mogelijk stil zijn

Duur: 5 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 5-10 jaar

Ben je iedereen beu, of wil je graag dat het even stil is.... ook wel eens lekker in de auto :). dan kun je deze introduceren. Wie kan er het langste stil zijn....  Dit spelletje duurt vaak niet langer dan een paar minuten want het is supermoeilijk voor de kids om hun kwekkie niet te openen.

Wie ziet het eerste...

Duur: 10 minuten
Moeilijkheid: Makkelijk
Uitleg benodigd: Minimaal
Leeftijd: 5-15 jaar

Een leuk spelletje voor tussendoor. Iemand begint en stelt de vraag: 'Wie ziet het eerste een ... '  en dan noemt diegene iets wat je onderweg tegen kunt komen. Bijvoorbeeld: een witte vrachtwagen, een blauwe auto, een brug, een tankstation, een grijze auto met een dakkoffer, etc.

Degene die dit item als eerste heeft gezien is dan aan de beurt en mag een nieuw iets zoeken om onderweg te zoeken.

Laat een reactie achter