Ik heb vakantie en verveel me….

Zomervakantie anti-verveel tips

Het is zomervakantie, de meest stressvolle tijd voor ouders van schoolgaande kinderen? Je moet gewoon werken terwijl je kinderen echt niet de hele week naar de buitenschoolse opvang kunnen. Ze zullen zich toch zelf een deel van de dag moeten vermaken en je wil ze echt niet de hele dag achter een schermpje zetten. Herkenbaar??  Hier een aantal tips waarmee je kinderen zelf lekker aan de slag kunnen om een deel van de dag te vullen.

De beste tip -  een 'ideeenpot'

Dit kunnen kinderen heel erg goed zelf organiseren. Maak van papier een bakje, of pak een glazen pot. Deze vul je met briefjes waar ideeen opstaan die kinderen kunnen gaan doen. Als ze zich vervelen dan pakken ze de grabbelbak erbij, en halen ze er een briefje uit. Het is dan iedere keer een verrassing wat er op het briefje staat. Het briefje dat je kind pakt gaat hij/zij dan ook uitvoeren.

ideeenpot

Bouw een hut in de woonkamer

Benodigd - een aantal doeken, dekens en wasknijpers. Met wasknijpers maak je de dekens aan elkaar vast. Je zet stoelen en de bank tegen elkaar en zo maak je een supervette hut. Als de hut eenmaal staat dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat je kinderen lekker gaan picknicken in deze prachtige verblijf voor een dag.

Wat heb je nodig:

 • Dekens - heel veel, wellicht een aantal lakens
 • Wasknijpers om alles aan elkaar te maken
 • Misschien wil je nog een touw spannen om iets overheen te leggen.

Hieronder nog wat tips van Ikea:

Ga aan de slag met een escapegame

Avonturenbeer heeft een aantal leuke escapegames voor kinderen. Ze zijn het beste te spelen onder begeleiding van een volwassene, maar indien je de tijd niet hebt komen ze er met een aantal kleine tips echt zelf wel uit. Een escapegame is een spel waarbij je een aantal puzzels en raadsels moet oplossen om een mysterie op te lossen, of om uit een aantal kamers te komen. Je kunt er ook zelf een maken natuurlijk.

escapegame voor thuis

Doe een bootcamp

Hup hup hup, 5 oefeningen van minstens 2 minuten. Ga opdrukken, springen, drie rondjes om het huis rennen, doe sit-ups en verzin nog een paar activiteiten die je kunt gaan doen.

bootcamp kinderen

Kleur een levensgrote kleurenposter

Je kunt levensgrote kleurplaten kopen zoals deze  - link.  Kinderen zijn er uren zoet mee en het wordt echt een projectje. Zorg wel dat je voldoende stiften thuis hebt!

Ga aan de slag met karton

Verzamel een aantal dozen bij de supermarkt en ga aan de slag met ducktape of de blauwe schroefjes van Makedo. Makedo is geweldig voor kinderen, ze kunnen de leukste dingen maken door met plastic herbruikbare schroeven karton aan elkaar te schroeven. Zo maak je een kasteel, een ridderhelm of wellicht een krokodil.

aan de slag met karton

Hulpje bij het koken

Kinderen kunnen supergoed koken met een beetje hulp. Laat ze lekker helpen bij het snijden van groente, roeren in de pan of bij het dekken van de tafel. Als ze al iets ouder zijn dan kunnen ze zelf ook iets lekkers bakken. Bij een jaar of 10 kunnen ze bijvoorbeeld prima appelflappen bakken.

Een kijkdoos maken

Pak een oude schoenendoos, of ga even langs de supermarkt voor een doosje. Deze kun je vervolgens helemaal inrichten tot kijkdoos. Bedenk samen met je kinderen een leuk thema zoals de gorgels, prinsessen of wellicht een spokenthema.
kijkdoos maken

Maak een raamtekening

Er zijn leuke raamstiften te koop. Daarmee maak je de leukste raamtekeningen. Zoek een voorbeeld op internet op, en je kinderen mogen het natekenen. Je hebt hier nog dagen plezier van.

Stoepkrijt je crazy

Een stoepkrijt marathon. Maak de langste tekening van de wereld vanaf je tuin naar de straat. Stoepkrijt een stripverhaal, of het langste hinkelpad wat je maar kunt bedenken. Maak bijzondere schilderijen door met tape een figuur af te plakken.

stoepkrijten

Maak een hindernisbaan

Binnen, of buiten - dat hangt van je tolerantiegrens af. Laat je kinderen een leuk hindernisparcour maken waarin ze onder een tafel door moeten, een hinkelpad moeten doorkruisen, onder touwen door moeten en over dingen heen moeten springen.  Als de hindernisbaan af is, dan mogen natuurlijk alle buurkinderen er ook een keer overheen.

Schrijf een brief aan opa en oma

Hoe leuk is het om nog fysieke post te krijgen? Je hebt vast nog wel ergens een postzegel en een envelop liggen. Laat je kinderen een leuke brief schrijven aan opa en oma, of iemand anders in de familie met daarin de avonturen die ze hebben meegemaakt in de vakantie.

Maak een knikkerbaan

Er zijn op de markt hele coole knikkerbaan onderdelen te koop van hout waar je echt een vette knikkerbaan mee kunt maken. Heb je die, pak het uit de kast en maak een fantastische baan. Hoe hoog, lang, groot wordt jouw knikkerbaan? Heb je al deze spullen niet, dan kun je ook aan de slag met een zelfgemaakte knikkerbaan. Hoe dan, nou kijk maar eens naar het volgende filmpje.

Maak iets leuks met speelzand

Speelzand is speciaal zand waar je leuke dingen mee kunt bouwen. Het zand is extra plakkerig zodat je er uren mee kunt spelen.

Speel bingo!

Een bingokaart is zo gemaakt. Maak een blaadje met daarop 12 of 16 vakjes en schrijf in ieder vakje iets wat de kinderen in het huis moeten opzoeken. Denk aan lucifers, wc-rol, krant, plant, afstandsbediening, etc. Je kinderen gaan aan de slag en zodra ze iets gevonden hebben in huis mogen ze het afstrepen op de bingokaart.

 Maak een aantal happy stones en leg ze op leuke plekken

Happy Stones zijn mooi beschilderde stenen die je ergens neerlegt zodat ze door andere mensen gevonden kunnen worden. Zij kunnen ze dan meenemen, of misschien leggen ze er wel een steen voor terug. Het idee van de happy stone is dat je een mooie glimlach op je gezicht krijgt als je er een vindt.

Stappenplan:

 1. Zoek een aantal leuke gladde stenen die je kunt versieren en was deze af zodat ze lekker schoon zijn
 2. Bedenk wat je op je steen wil gaan tekenen. Maak eerst even een kladje op een papiertje
 3. Bedenk of je een basislaag verf wil aanbrengen, of dat je alleen een tekening gaat maken op de steen
 4. Teken eerst met een potlood de tekening die je wil maken op de steen
 5. vervolgens kun je met acryl verf of my acryl stiften je tekening inkleuren
 6. Ben je klaar dan moet er nog een laklaagje over de happy stone. Dit kan met acrylvernis, maar mijn kinderen doen het met transparante nagellak.
 7. Ben je klaar, en is alles opgedroogd dan kun je de stenen op een leuke plek in de wijk verstoppen. Leg ze bij een speeltuin, een brievenbus, een parkje, een bankje, etc. neer. Je vindt vast wel een leuke plek.
happy stone

Schrijf een verhaal

Als je zoon/dochter een beetje creatief is vindt hij/zij het vast leuk om een verhaal te schrijven. Mijn zoon wil graag schrijver worden (en politieman, en dierentuinbaas, en lego-ontwerper), en schrijft zeker wel 1 verhaal per week. .

Ga een fotochallenge aan

Heeft je zoon/dochter al een telefoon met een camera dan is dit een leuke opdracht. Maak een lijstje met 30 regels. Op iedere regel zet je een voorwerp of item dat gefotografeerd moet worden. Je hebt nu een fotochallenge voor een maand, en iedere dag gaat je kind op pad om het voorwerp van de dag te fotograferen. Denk eens aan:

 • Sterrenhemel
 • Sleutel
 • Regenboog
 • Zwart/Wit
 • Standbeeld
 • Hobby
 • Werk
 • Less is more
 • Voertuig
 • Bewegen
 • Openbaar vervoer
 • Eten
 • Afval bestaat niet
 • Thuiskomst
 • Ondersteboven
 • Landschap
 • Klein
 • Krom
 • Goal
 • Groen
 • Insect
 • Ontwikkeling
 • Een beeld uit de toekomst
 • Een voorwerp van vroeger
 • Zelfportret
 • Foto met de hele familie
 • de was
 • Slapen

 

Ga Picknicken in de tuin of het park

Ga eens lekker ergens anders lunchen met z'n allen. Bereid samen de lunch voor met je kinderen. In plaats van boterhammen maak je sandwiches. Fruit gaat in leuke bakjes en misschien wraps bij het eten. Pak ook een leuk kleed om op te zitten en ga op pad naar een lokatie. Bij ons in het dorp is een spartelbadje in het bos, en daar kun je heerlijk picknicken. Naast het picknicken kunnen de kinderen dan nog even afkoelen in het badje.

 

Doe gewoon lekker helemaal niets

Het is ook best lekker om helemaal nix te doen en het is ook goed voor je kinderen dat ze zich even vervelen. Zo komen ze even tot rust en zijn er even geen tot weinig prikkels. Vervelen leidt ook tot creativiteit, kinderen bedenken echt zelf wel weer wat ze zouden kunnen doen.

Maak een speurtocht

Geef je kinderen de opdracht om een speurtocht uit te werken in de buurt. Dit kan met zelfgemaakte briefjes of met stoepkrijt. Om de zoveel meter is er uiteraard een opdracht die vervuld moet worden. Zijn ze klaar met de speurtocht dan gaan jullie hem als gezin natuurlijk na het eten uitvoeren.

Ruim je kamer op

Zeker niet een van de meest populaire activiteiten maar soms moet het. Geef je kind de opdracht om zijn / haar kamer weer picobello op te ruimen en te stofzuigen. Een lekkere frisse kamer geeft ook een fijn gevoel.

Ga kamperen in de tuin

Is het mooi weer, zet dan de tent op in de tuin en ga een nachtje kamperen in de tuin of op een grasveldje bij je huis. Heerlijk slapen in de buitenlucht op een matje in je slaapzak. Durf je het aan?

kamperen

Heitje voor een karwijtje

Ga klusjes doen voor de buren, je ouders of opa/oma. Vroeger noemden we dit een heitje voor een karwijtje, en dat was iets wat scouting ieder jaar organiseerde. Door klusjes te doen zoals glas wegbrengen, de auto wassen, onkruid wieden kun je lekker een centje verdienen voor leuke dingen.

Laat een reactie achter