Kinderfeestje ABC

kinderfeestje abc

Ben je op zoek naar een leuk kinderfeestje voor je kind maar heb je wat inspiratie nodig? Wij hebben een ABC-tje opgeschreven met leuke tips voor een kinderfeestje. Voor iedere letter een of meerdere ideeën voor een kinderfeestje.

A

  • Apenkooi! - Heb je wel eens overwogen om een gymzaal af te huren bij de gemeente? De kosten vallen reuze mee en veel gymzalen staan vaak niks te doen in het weekend. Huur een gymzaal en ga lekker apenkooien met de kinderen. Kijk snel op de website van de gemeente.

B

  • Bowlen. Bowlen is echt niet meer iets van vroeger, het is nog steeds superleuk om te doen met kinderen. De meeste bowlinghallen hebben echt wel iets gedaan aan de interactiviteit op de schermen en op de baan, er is leuke muziek, en je kunt zelfs discobowlen.
  • Boulderen. Boulderen is helemaal hot, er zijn wel 40 boulderhallen in Nederland op dit moment en superleuk als kinderactiviteit. Bij het boulderen klimmen de kinderen niet al te hoog, en er zijn voldoende makkelijke routes. Check wel goed van te voren of het kan, niet alle boulderhallen staan open voor een kinderfeestje omdat het toch meer risico oplevert dan bijvoorbeeld een middagje golfen.

C

  • Crazy88, een spel dat je een keertje gespeeld moet hebben op een tienerfeestje. Kinderen krijgen 88 rare, bijzondere, leuke, spannende opdrachten die ze moeten uitvoeren en waar ze dan een foto van maken.

D

  • Dropping. Durf je het aan, een dropping in het donker met kinderen? Je kunt het zo moeilijk maken als je wil voor kinderen. Zo kun je lichtjes ophangen waarlangs de kinderen terug moeten lopen en je gaat uiteraard zelf mee als begeleiding. Een alternatief voor oudere kinderen (13-14 jaar) is dat je vertelt waar ze heen moeten, en ze het zelf moeten uitzoeken, ook dan ga je gewoon mee met de groepjes.
  • Dierentuin. Een duur uitje, maar wel gegarandeerd een erg leuke dag met kinderen. In sommige dierentuinen kun je ook iets georganiseerd krijgen, zoals een bezoekje in de hokken van de olifanten.

E

  • Escapegame voor thuis - in een 1 tot 1,5 uur moeten de kinderen een mysterie oplossen, voorkomen dat een bom ontploft, of iets anders geheims oplossen. Een escapegame voor thuis print je zelf uit, of je bestelt een box die thuisbezorgd wordt.

F

  • Filmavond - speciaal voor tieners, een feestje met bijzonder veel hangen en weinig activiteit. Zoek een leuke film op Netflix, Videoland, Prime of Disney+ op, koop chips en andere lekkere dingen en laat ze met rust.

G

  • Geocachen. Geocachen, ofwel een GPS route lopen. Oermensjes schreef er al eens een blog over - link - en leuk om te doen met kinderen. Registreer je bij geochaching.com en kijk of er leuke kindercaches bij je in de buurt zijn. Er zijn ook kant en klare kinder GPS activiteiten zoals Expeditie X van Freek Vonk

H

  • Huttenbouw wedstrijd. Ga hutten bouwen in het bos, of ga ergens hutten bouwen waar het onder begeleiding kan zoals bij de bouwspeeltuin of bouwspeelplaats.

I

  • Indoor speelparadijs. Ja, ieder zijn ding. Wij zijn er nooit zelf geweest voor een kinderfeestje, maar onze kinderen hebben er genoeg feestjes doorgebracht. Ballorig, Ballenbak, Indoorplayground, give it a name. Je wordt volledig geentertained en kunt lekker gaan zitten terwijl de kids zich in het zweet werken.
  • Indianenfeestje. Een leuk themafeestje met indianen. Denk aan schminken als indiaan, een vuurtje maken en broodje bakken, een hut bouwen in de tuin of woonkamer, een speurtocht op zoek naar wilde dieren.. Het kan niet op.

J

  • Jungle feestje. Feesten als beesten met een junglefeestje. Wat dacht je van dieren gezichtsmaskers maken, een jungle speurtocht waarin je wilde dieren moet nadoen, een jungle disco en ook nog even Madagascar kijken?

K

  • Klimbos. Deze valt niet noodzakelijk onder de goedkope uitjes want je bent zo 15-20 euro per kind kwijt om te gaan klimmen in een klimbos, maar het is wel een onvergetelijk avontuur. Beklim de pittigste routes, maak een vrije val, ga tokkelen.
  • Kanovaren. Voor een heerlijk middagje in de buitenlucht ga je kanovaren. Je kunt op heel veel plekken in Nederland kanoën. Bedenk er leuke opdrachten bij (maak een foto van een vogel, ga kano-voetballen, etc.). Goed te combineren met een lekkere picknick onderweg.
  • Kinderboerderij. Ga op bezoek bij de geitjes, kippen en schapen en maak er een gezellige middag van met een speurtocht of rondleiding.
  • Kookworkshop. Ja de K heeft veel opties - ga er op uit en bak een taart bij een gezellige kookworkshop, of maak het wat spannender en kook een volledige maaltijd. Je kunt deze workshop ook prima thuis zelf organiseren.
  • Kaarsen maken. Wij hebben dit met vrienden op een kampeerweekendje gedaan. Je hebt kaarsvet nodig van oude kaarsen en dat verwarm je au-bain-marie, of op een klein brandertje. Kinderen krijgen een lontje en die dippen ze telkens in de kaarsvet. Zo maken ze een superleuke kaars.

L

  • Lasergamen. Lasergamen is altijd de meest favoriete activiteit bij Wie is de Mol, en het is natuurlijk ook superleuk om achter elkaar aan te rennen met een laserpistool. Lasergamen kan al vanaf een jaar of 6. Waar je rekening mee moet houden is dat een spelletje vaak maar 20 minuten duurt. Vaak bieden bedrijven wel een arrangement aan met 2x lasergamen en iets lekkers.

M

  • Mozaieken. Lekker creatief voor kinderen die graag knutselen. Men neme tegels, lijm, tegeltang, krabbers, spatels en gaat zelf aan de slag om een mooie schaal, bord of spiegel te mozaieken. Het alternatief is dat je een DIY-pakket besteld, er zijn voldoende opties beschikbaar in de markt of je gaat met de kinderen naar een workshop.
  • Midgetgolf. Ook een klassieker, lekker een rondje met een stick en een balletje minigolfen op een baan ergens buiten. Ook hier zijn er moderne varianten zoals glow in the dark minigolf beschikbaar.

N

  • Ninjago feestje. De kinderen kunnen in 1 middag onder begeleiding van Master Wu ook een echte ninja worden. Maak van een oude laken bandana's voor om het hoofd, en bedenk allerlei ninja activiteiten. Denk aan een parcour met laserstralen die niet geraakt mogen worden (touwen die gespannen zijn), zwaard vechten (krantenmeppertje), en een hele rits met behendigheidsactiviteiten. Mooi als je de activiteiten kunt onderverdelen in water, vuur, aarde, lucht...

O

  • Omgekeerd feestje. Een leuk thema voor een feestje, een omgekeerd feestje. Je begint bij het einde en dan ga je terug in de tijd. Dus je haalt de kinderen thuis op en geeft dan een snoepzakje. Bij je thuis ga je lekker eten en begin je met het toetje, is er een speurtocht dan begin je op het einde, enzovoort. Stuur je een uitnodiging dan zet je alle teksten andersom op de kaart. Ik heb er nu al zin in!

P

  • Pyjama Feestje. Een pyjamafeestje gaat natuurlijk prima samen met een slaapfeestje, maar een pyjamafeestje kun je ook best een keer overdag organiseren. Break the rules!

R

  • Ridder feestje. Ga aan de slag met het beschilderen van je eigen zwaard om vervolgens een spannende tocht te lopen met als doel de koning te helpen. Onderweg moet je natuurlijk allerlei ridderbeproevingen doorstaan zoals ringsteken, fourangeren, kanonskogels gooien, enzovoort.

Q

  • Quiz. Een Quiz kan allerlei vormen aannemen, zo kun je met tieners prima 1,5 uur Party en Co spelen. Je kunt ook een 'pub-quiz' maken voor tieners. Voor jongere kinderen speel je bijvoorbeeld een dierenquiz waarbij er vragen beantwoord moeten worden, of geluiden worden geraden.

S

  • Speurtocht. Vooral voor de wat jongere kinderen (tot een jaar of 8) is een speurtocht superleuk om te doen. Je zet hem zelf uit met stoepkrijt, routekaartjes of touwtjes, en onderweg zijn er leuke opdrachten. Leuk om in thema te doen, zoals een ridderspeurtocht.
  • Slaapfeestje. Goed te combineren met een filmavond voor de wat oudere kinderen. Wat dacht je van in de avond spekjes roosteren bij een vuurtje, en daarna met z'n allen logeren in de woonkamer? Er zijn veel bedrijven die ook Teepee tentjes verhuren voor een slaapfeestje thuis voor kleinere kinderen.

T

  • Trampolinespringen. Super populair bij kinderfeestjes, lekker naar een trampolinepark en de hele middag springen. Er zijn parken met trampo's, maar ook met luchtkussens of combinaties hiertussen.

U

  • Uitvindersfeestje. Een middag lang proefjes doen met kinderen binnen en buiten. Met een paar simpele ingredienten zoals baking soda en iets zuurs krijg je vanzelf mooie chemische reacties die indruk maken. Laat ook wat mentosjes los in cola, ga aan de slag met melk en skittles, of bouw een toren van sate-stokjes. Een uitvindersfeestje is zo geregeld

V

  • Vissen. Vissen is best wel hip en populair bij kinderen en als ze het nog nooit gedaan hebben is het echt een belevenis. Een alternatief op vissen op dieren is metaalvissen. Je gaat dan met een grote magneet aan een touw vissen in de lokale slootjes om spannende dingen op te vissen. Misschien vind je wel gouden munten...
  • Verkleedfeestje. Een verkleedfeestje is altijd leuk voor kinderen. Zorg voor een goed gevulde verkleedkist met leuke spullen en kinderen zijn lang zoet met het verkleden. Voeg een extra dimensie toe aan het feestje met een fotoshoot. Iedere keer als ze verkleed zijn dan maak je er een mooie fotocollage van.

W

  • Wetenschapsfeestje. Je kunt een echte professor inhuren bij Mad Science, en ook bij verschillende wetenschapsmusea hebben ze kinderprogramma's. Wil je thuis een feestje organiseren denk dan eens aan Professor Plof voor een middag vol met proefjes en experimenten.

X

  • Mister X. Een geheime agent, Mister X komt op het kinderfeestje langs om je te vragen een geheime opdracht te vervullen. Het is top secret, dus niemand mag weten wat je aan het doen bent. Als spion heb je allerlei vaardigheden nodig die je in een middag kunt trainen en aan het einde van de middag heb je natuurlijk ook de slechterikken gevonden.

Y

  • IJsbaan. Ja het had ook bij de S kunnen staan, maar bedenk maar iets met een Y. Ga lekker schaatsen met kinderen op een ijsbaan. Een ijsbaan is meestal wel in de buurt als je bij een grote stad woont. Sommige steden, zoals Rotterdam, hebben in de winter een extra grote ijsbaan opgebouwd waar je ook workshops Curling kunt volgen.

Z

  • Zwemmen - Hebben je kinderen hun A en B diploma denk dan eens aan een zwemfeestje. Bij veel zwembaden organiseren ze ook speciale zwemavonden met discozwemmen. Zijn je kinderen wat jonger dan is zwemmen niet zo'n goed idee, je loopt dan vooral te stressen of het wel goed gaat in het water.

Laat een reactie achter