10 Tips voor een geweldig kinderfeestje

tips voor een kinderfeestje

Zoek je nog een aantal tips voor een leuk kinderfeestje zonder stress? We helpen je op weg met tien praktische, leuke en handige tips.

1) Begin met het thema van het feestje.

Vraag aan je zoon of dochter wat hij/zij leuk zou vinden om te doen. Kom met een aantal ideeën die bij hun belevingswereld horen en toets of ze het leuk vinden om hier een kinderfeestje over te organiseren. Voor jongere kinderen (tot een jaar of 7) past een thema in de fantasiewereld goed - denk aan ridders, prinsessen, ninjago’s, lego, dino’s of cowboys en indianen. Worden ze wat ouder dan is een wat realistischer onderwerp toepasselijk zoals een uitvinders of goochelfeestje.

2) Maak een tijdsplanning voor de middag / ochtend

Maak een planning hoe je de ochtend of middag wil besteden. Bedenk bij alle activiteiten hoe lang ze ongeveer gaan duren. Lunch en kadootjes uitpakken is echt wel klaar in 20 minuten, een tussendoorspelletje duurt 10 minuten, en een speurtocht al snel een uur tot 1,5 uur. Een kinderfeestje voor basisschoolkinderen duurt meestal ergens tussen de 3 en 4 uur.

3) Ga relaxed om met je tijdsplanning

Als je een tijdsplanning hebt betekent het echt niet dat je je hier tot en met de minuut aan moet houden. Soms lopen dingen anders, en dat is prima. Als kinderen een bepaald spelletje erg leuk vinden doe het dan lekker nog een keer. Tegelijkertijd, als iets niet lukt, of van de grond komt stop er dan mee, en ga door met iets anders. Zelfs als je een programma onderdeel mist, dan is het geen probleem - je kind heeft het waarschijnlijk toch niet door.

4) Maak een draaiboek voor je feestje

Het helpt je enorm als je uitschrijft wat je precies gaat doen bij iedere activiteit. Zijn er opdrachten bij het feestje schrijf dan op hoe je verwacht dat ze verlopen, welke spullen je nodig hebt, en hoe lang het duurt. Werk je in een thema, schrijf dan het themaverhaal uit en bedenk een leuke kop en staart bij het verhaal. Het hoeft geen heel boekwerk te worden, maar je wil voorkomen dat je tijdens je feestje moet gaan improviseren.

5) Las voldoende pauze momentjes in

Plan meerdere rustmomentjes in waarbij de kinderen even iets kunnen drinken, eten en tot rust komen. Zeker bij warm weer is het goed om even een pas op de plaats te doen en te relaxen. Een relaxmomentje hoeft niet te betekenen dat je de kinderen vol met snoep stopt, een gezonde snack kan uiteraard ook prima.

Wanneer het over eten gaat is het sowieso een goed idee om even bij de ouders te checken of er allergieën of dieetwensen zijn.

6) Zorg voor een back-up activiteiten

Als je merkt dat de kinderen erg druk worden dan kun je even uit je programma stappen en een aantal korte activiteiten organiseren. Denk aan een ren of tik spelletje, of gewoon een potje voetballen. Hou een aantal van dit soort korte activiteiten achter de hand zodat je ze kunt inzetten waar nodig.

Merk je aan de andere kant dat de kinderen moe aan het worden zijn, dan kun je ook omschakelen en een aantal rustige activiteiten tussendoor organiseren. Denk bijvoorbeeld aan stoepkrijten of knutselen.

7) Maak een App-groepje met de ouders

Als je vooraf een app-groepje maakt met de ouders kun je vooral al het een en ander met ouders afstemmen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een gezamenlijk kado in plaats van allerlei kleine kadootjes. Je kunt ouders zo ook informeren indien het feestje onverhoopt uitloopt.

Veel ouders vinden het niet cool als je foto's van hun kroost op het internet zet. Als je de fotos in de appgroep deelt heeft iedereen mooie fotos van het kinderfeestje voor eigen gebruik.

8) Zo oud je kind wordt, zoveel kinderen nodig je uit

Altijd een dilemma, hoeveel kinderen nodig je uit voor het feestje. De stelregel is zoveel jaar, zoveel kinderen. Wij stoppen daar mee zodra ze 11 worden 🙂 Tien kinderen is namelijk meer dan genoeg op je kinderfeestje, het moet nog wel te overzien zijn.

9) Zet alles de avond voor het feestje klaar

Pak een supermarkt krat, en vul deze met alle spullen die je nodig hebt voor het feestje. Je weet dan meteen of je alle spullen hebt, of dat je nog last minute naar de winkel moet. Ben je heel erg georganiseerd, dan kun je ook een kratje per activiteit klaarzetten. Begin je aan een volgende activiteit, dan pak je het volgende kratje.

10) Maak gebruik van je omgeving

Je kinderfeestje hoeft echt niet alleen in je woonkamer en tuin plaats te vinden. Er is vast een leuke speeltuin in de buurt waar kinderen kunnen spelen, en misschien is er wel een park in de buurt waar je spelletjes kunt spelen, een speurtocht kunt uitvoeren, of lekker kunt picknicken. Afwisseling van omgeving is goed voor iedereen.

Laat een reactie achter