Waarom het een leuk idee is om een escapegame in de klas te spelen

Escapegames zijn leuk om te spelen als kinderfeestje of samen met je gezin. Het is ook erg leuk om een escapegame in de klas te spelen. Waarom? Dat lees je hier.

Wat is een escapegame?

Een escapegame is een groepsactiviteit waarbij je zelf of in een groepje in een beperkte tijd probeert te ontsnappen uit een kamer of een mysterie probeert op te lossen. Om tot de oplossing te komen ga je aan de slag met puzzels en raadsels. Meestal heb je een uur de tijd voor een escapegame.

Stimuleren van samenwerking

Een escapegame in de klas die speel je niet alleen maar speel je in een groepje. Om puzzels en raadsels op te lossen moeten kinderen goed samenwerken. Een actieve leervorm die vraagt om samenwerking bevordert de sociale ontwikkeling van kinderen en helpt ze om te leren samenwerken.

Ontwikkelen cognitieve vaardigheden

Escapegames vragen om op een creatieve manier puzzels en raadsels op te lossen. Kinderen passen rekenregels en andere technieken toe om tot een oplossing te komen. Samenwerken laat niet alleen resultaten zien in de sociale ontwikkeling van kinderen, maar door actief bezig te zijn versterken ze hun cognitieve skills.

Versterken van de relatie tussen student en docent

Als docent heb je vaak een coachende rol bij een escapegame. Komen de kinderen er niet uit dan geef je ze een aanwijzing en help je ze een stukje verder. Door het spelen van een escapegame creeer je een hele andere dynamiek in je klaslokaal en neem je een andere rol dan je traditionele rol voor de klas aan. Op deze manier versterk je de relatie met de kinderen waar je nog lang plezier van hebt.

Escapegames zijn leuk!

Aan begin van een schooljaar moet iedereen weer even wennen aan elkaar en door het spelen van een spel breek je het ijs en maak je het makkelijk voor iedereen om er weer in te komen. Hetzelfde geldt aan het einde van een schooljaar waar de lesstof wel zo'n beetje klaar is en het leuk is om iets afwisselends te doen. Als het goed gaat dan is er aan het einde van de escapegame een positief resultaat, en wat is er leuker dan gezamenlijk een success te realiseren!

Welke escapegames heeft Avonturenbeer die leuk in de klas te spelen zijn?

Ontsnapt uit de Dierentuin is een leuke escapegame voor de bovenbouw. Je hebt vier kamers nodig voor deze escapegame en daardoor kun je het spel ook makkelijk met 4 groepjes tegelijk spelen van 4 of 5 kinderen.  Er zijn vast wel 4 plekken in de school te vinden waar je dit kunt spelen - denk aan lokaal, gymzaal, bibliotheek, centrale hal, leegstaand lokaal, etc.  'Ontsnapt' vraagt om samenwerking tussen kinderen om de uitdagende puzzels en raadsels op te lossen.

De Grote Bankoverval is een escapegame voor groep 5 en 6. De puzzels en raadsels zijn een stuk eenvoudiger dan de puzzels van 'Ontsnapt' en daarnaast zijn het 7 zelfstandige puzzels die niet aan elkaar gelinkt zijn.  Je hebt geen aparte ruimtes nodig voor dit spel, maar kunt het gewoon in 1 lokaal spelen. Zo kun je voor iedere tafel een spel uitprinten en spelen.

Laat een reactie achter